#mijnlevenblogt

Waar vind ik de moed?

De tranen springen in mijn ogen. Ik luister naar het liedje ‘Moed’. Marlijn zingt daarin dat ze dankbaar is voor de angst, dat die haar helpt om erachter te komen hoe dapper ze is. En ik realiseer me dat ik bang ben. Ik ben van de week bij de oogarts geweest, voor de zoveelste keer het afgelopen jaar. Weer was mijn zicht slechter geworden. En weer was er geen verklaring en geen oplossing. Waar gaat dit heen?

Het liedje raakt me omdat ik me alles behalve dapper voel, laat staan dankbaar voor de angst of niet bang om te verliezen. Ik zie op tegen elk onderzoek dat me confronteert met wat ik niet meer zie. Ik merk dat ik nu ook bij dagelijkse dingen last begin te krijgen van mijn slechtere zicht. Aan de computer werken, lezen, in het donker fietsen, het kost me steeds meer moeite. En daarmee is mijn hoge bijziendheid ‘echt’ een beperking aan het worden. Dat maakt me angstig, want ik wil mijn zelfstandigheid niet kwijt, ik wil niet zielig zijn.

Ik sluit het liefst mijn ogen voor wat er gebeurt, terwijl ik eigenlijk juist dapper wil zijn. Ik wil net als in het liedje ‘de moed vinden, omdat het moet’. Maar hoe, waar, op welke manier vind ik die moed?

Ik denk terug aan een van de eerste online ontmoetingen van Mijn Leven 2.0. Ik vroeg toen aan de groep: wat doen jullie als je het niet meer ziet zitten? Een vrouw zei: "Ik ga even flink huilen en dan ga ik weer verder." Daar moet ik nu weer aan denken. Ik zie de hele tijd om me heen hoe anderen prettig leven ondanks heftige omstandigheden, veel heftiger dan die van mij. Dappere mensen met een ziekte of fysieke beperking. En als zijn het kunnen, dan kan ik het ook. Dat geeft me hoop.
En ik realiseer me, ook al voel ik het op dit moment niet, dat ik de moed zal vinden. Nadat ik flink gehuild heb, zal de angst weer zakken en ga ik stap voor stap weer verder. Ik zal de moed vinden, gewoon, omdat het moet.

Mia Willems

PS: Ook inspiratie nodig? Doe mee met een van onze online ontmoetingen.

PPS: Het liedje Moed is van Marlijn. Deze ken ik dankzij een tip van Mary Hogenkamp. Lees hier meer over Mary.