Zoek je steun bij het oppakken van je leven 2.0?

Vind hier een overzicht van cursussen, coaches en psychologen die je kunnen helpen bij een prettig leven met ziekte of beperking in Amersfoort, Zeist en Soest.

Ga naar de support-zoeker

Hoe kies je support die bij je past?

Er zijn allerlei hulpverleners, trainingen en online programma’s die hulp en steun bieden bij psychosociale problemen. Denk aan een coach, psycholoog of ervaringsdeskundige. Voor sommige hulp moet je zelf betalen, andere kan worden vergoed. Wat past het beste bij jou? Om je te helpen bij het kiezen van hulp die bij je past, hebben wij een aantal overwegingen op een rij gezet.

Naar keuzehulp

Wil je advies op maat?

Misschien twijfel je welke vorm van hulp het beste bij jouw vraag of probleem past of weet je niet zeker of hulp inschakelen wel iets voor jou is. Wij adviseren je graag. Ons advies is vrijblijvend en kosteloos.Contact

Telefoon: 06-12272027 (Mia Willems) of 06-25177990 (Carin Schroder) (ma t/m vr bereikbaar tussen 9.00-18.00 uur) E-mail: info@mijnleventweepuntnul.nl (Carin of Mia neemt dan binnen 2 werkdagen contact op) Lees hier meer over wie wij zijn.

Bied jij zelf hulp of steun?

Met de support-zoeker Mijn Leven 2.0 matchen we vraag en aanbod. Ben jij een coach, psycholoog of andere hulpverlener op psychosociaal gebied en richt jij je specifiek op het begeleiden van mensen met een ziekte of lichamelijke beperking? Dan is (gratis) opname in de support-zoeker misschien wel wat voor jou.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over psychosociale problemen en de hulp en hulpverleners die zich daarmee bezig houden en de support-zoeker. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de hulp en hulpverleners moeten voldoen om in de support-zoeker te worden opgenomen namelijk:

 1. ze hebben expertise op het gebied van lichamelijke klachten,
 2. ze hebben een aanbod gericht op psychosociale ondersteuning voor mensen met een ziekte of lichamelijke beperking,
 3. ze zijn werkzaam in de regio Amersfoort
 4. ze bieden een gratis kennismakingsgesprek aan voor geïnteresseerden die zich via mijnleventweepuntnul.nl aanmelden

Let op! We doen geen inhoudelijke beoordeling en kunnen daarom geen uitspraken doen over de kwaliteit van de aangeboden begeleiding.

Dat zijn problemen die te maken hebben met je gevoelens en gedachten. Je voelt je bijvoorbeeld somber, verlaten, angstig of boos. Maar het kunnen ook sociale problemen zijn d.w.z. problemen die te maken hebben met andere mensen of instanties bijvoorbeeld de gemeente, woningbouwvereniging of werkgever. Je ervaart bijvoorbeeld problemen in je relatie, ruzie met vrienden, je baas of je hebt schulden.

Er zijn veel mensen die je hulp en steun kunnen bieden. Je kunt bij deze mensen terecht voor een luisterend oor, tips en adviezen en ook voor therapie. Hieronder vind je een beschrijving van hulpverleners waar jij zelf naar toe kunt gaan, soms is wel een verwijzing van de huisarts nodig.

 • Lotgenoten zijn mensen die zelf ook een ziekte of fysieke beperking hebben (gehad). Het kan heel waardevol zijn om met hun ervaringen uit te wisselen. Voor veel diagnosegroepen zijn er mogelijkheden voor lotgenotencontact. Het gaat dan om onderlinge ondersteuning op basis van vrijwilligheid. Lotgenoten kunnen je tips geven over omgaan met ziekte of fysieke beperkingen. Wat heeft hen geholpen? Waar hebben zij hulp of ondersteuning gekregen?
 • Een coach kan je helpen om duurzaam gedrag te ontwikkelen die je helpt bij het omgaan met jouw uitdaging, zoals het leren omgaan met je ziekte of beperking. Een coach is een vrij beroep d.w.z. iedereen kan zichzelf coach noemen.
 • Een ervaringsdeskundige coach brengt naast het coach zijn ook nog zijn eigen ervaringen met ziekte of beperking in. Dit betekent dat deze wellicht beter kan aansluiten op de problematiek die jij tegenkomt.
 • De praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) ondersteunt de huisarts bij de begeleiding en behandeling van mensen met psychische klachten en kan je helpen wanneer je een ziekte of lichamelijke beperking hebt en psychische ondersteuning nodig hebt. De POH-GGZ kan je helpen om je klachten beter te begrijpen en ermee om te gaan. Hij of zij kan ook een kortdurende behandeling geven.
 • Een vaktherapeut biedt bijvoorbeeld psychomotorische therapie, muziektherapie en creatieve therapie. Bij deze therapievormen gaat het om het doen (van activiteiten) en minder om het praten. Het doel is verbetering van het psychosociaal functioneren. Wil je meer weten over vaktherapie bekijk dan de site vaktherapie.nl
 • Een geestelijk verzorger richt zich op alle mensen die in een moeilijke situatie zijn terecht gekomen. De geestelijk verzorger zal spreken over: Wat vind je belangrijk in het leven? Wat is het goede om te doen? Hoe kan ik met mijn ziekte omgaan? Heeft mijn leven nog zin? De geestelijk verzorger helpt met het zoeken naar antwoorden op levensvragen en het vinden van een houvast of richting in het leven. Wil je meer weten, bekijk ook de site geestelijkeverzorging.nl
 • Een psycholoog kan helpen bij psychische problemen die samenhangen met je ziekte, bijvoorbeeld angst, somberheid, concentratieproblemen, of relatieproblemen. Hij/zij kan je helpen met het verwerken van nare ervaringen met je ziekte, aandoening en behandeling en je helpen om ondanks je beperkingen stappen te zetten richting een prettig leven. Het is goed om te weten dat er verschillende soorten psychologen zijn (zoals  psycholoog NIP, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog). Zij hebben verschillende expertises en niet elke psycholoog wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Het voert te ver om hier op alle verschillen in te gaan. Wil je meer weten over de verschillende soorten psychologen bekijk dan de site van psyned.

Andere mensen met een ziekte of fysieke beperking hebben aangegeven dat het belangrijk is of je een ‘klik’ hebt met de hulpverlener. Een initiële (emotionele) klik is belangrijk voor het succes van de behandeling. Al voert de hulpverlener zijn technieken nog zo goed uit, wanneer de therapeutische relatie niet goed zit, is de kans groot dat de behandeling niet zo effectief zal zijn. Het is dus belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de hulpverlener.

Wij adviseren daarom altijd eerst een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek te voeren en daarna pas te besluiten of je met de hulpverlener in zee gaat.

Bekijk onze keuzehulp voor meer overwegingen die van belang zijn bij het kiezen van hulp of een hulpverlener die bij je past.

Veel mensen met een ziekte of lichamelijke beperking hebben behoefte aan steun en begeleiding. Het (opnieuw) vormgeven van je leven is een hele uitdaging en kan veel vragen oproepen. Het aanbod van psychosociale hulp is divers en het vinden van iemand met de juiste expertise is lastig, omdat er tot nu toe geen overzicht was van het beschikbare aanbod. We hebben de support-zoeker ontwikkeld om vraag en aanbod beter te matchen en om je te helpen bij het vinden van passende hulp.

Ja, dat kan. Je kan natuurlijk zelf pnze support-zoeker of de keuzehulp raadplegen om te zien of je hulp of een hulpverlener vindt die bij je past. Maar misschien twijfel je toch nog welke vorm van hulp het beste bij jouw vraag of probleem past of weet je niet zeker of hulp inschakelen wel iets voor jou is. Wij kunnen je ook op maat adviseren. Neem gerust contact op. Advies is vrijblijvend en kosteloos en jij bepaalt zelf of je daadwerkelijk gebruik wilt maken van de hulp of steun.

Nee, het gebruik van de support-zoeker is gratis. Ook een persoonlijk advies van Mijn leven 2.0 over je keuze is kosteloos. Alle hulpverleners in de zoeker bieden een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. Ga je na dat kennismakingsgesprek gebruikmaken van de hulp? Dan ga je betalen voor de dienstverlening (cursus, online programma of individuele begeleiding). De betaling verloopt rechtstreeks via de aanbieder van de hulp.
Mijn leven 2.0 heeft de support-zoeker kunnen realiseren dankzij subsidie van de gemeente Amersfoort. Ook de hulpverleners die in deze support-zoeker zijn opgenomen betalen hier op dit moment niet voor.

Help je mee?

 

We horen graag wat je van Mijn Leven 2.0 vindt.
Wil je 4 korte vragen beantwoorden?

 

Klik hier.