Je studietijd, ze zeggen altijd dat het de leukste tijd van je leven is. Dat dacht ik ook, maar dat blijkt toch even anders als je chronisch ziek bent. Want als alle studenten om jou heen altijd naar alle lessen kunnen gaan, daarna nog naar werk en dan nog lekker uitgaan en jij bent al helemaal kapot na een paar uurtjes les…, dan is dat best lastig.
Ik heb een energiestofwisselingsziekte, waardoor mijn stofwisseling veel slechter werkt. Ik heb beperkte energie, gebruik een rolstoel voor langere afstanden en heb een maagsonde. Daarnaast heb ik ook een aangeboren hartafwijking. Voltijd studeren lukt hierdoor niet, dus spreid ik mijn studie. Het is heel erg fijn dat dit kan, ik ben heel blij dat ik op deze manier wel kan studeren en haal hier ook veel uit. Maar het is soms wel lastig om je weg te vinden, te weten waar je moet zijn met vragen en aansluiting te vinden bij medestudenten.
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je moet zijn als je vragen hebt of hulp nodig hebt. Hiervoor kan je altijd terecht bij docenten, de decaan en je studieloopbaanbegeleider. En er is ook altijd een studentenpsycholoog. Iets wat mij hierbij tot nu toe heel erg helpt is altijd eerlijk zijn tegen je docenten, decaan, studiegenoten etc. Ik vertel sowieso altijd aan docenten wat voor aandoeningen ik heb, en wat ik hierdoor wel en niet kan. Dit voelt misschien confronterend, maar het gaat je echt helpen. Ik stuur meestal van tevoren even een mailtje naar de docenten waar ik veel lessen van zal hebben, waarin ik kort uitleg wat ik heb en waarom ik mijn studie spreid. Soms spreken we elkaar ook nog even wat uitgebreider via Teams als dat nodig is.
“Schrik niet als studiegenoten vragen hebben over je beperking, dit bedoelen ze vaak juist goed. En hoe meer ze weten, hoe beter ze rekening met je kunnen houden.”
Dan het sociale aspect van studeren, dit is tuurlijk vaak het leukste😉. Maar als je chronisch ziek bent, niet bij alle lessen kan zijn en niet altijd kan meedoen, kan dit een stuk ingewikkelder zijn. Ik struggle hier ook zeker heel erg mee, en het is vaak zoeken hoe je wel leuk sociaal mee kan doen. Toch vind ik vaak wel weer een manier, ook al kost het soms effe wat meer tijd en energie… Bijvoorbeeld door te zoeken naar extra activiteiten vanuit studie, even een praatje te maken met mensen en gewoon soms anderen te appen van studie zodat je contact houdt met elkaar. Schrik ook niet als studiegenoten vragen hebben over je beperking, dit bedoelen ze vaak juist goed en ze zijn dan juist geïnteresseerd. En hoe meer ze weten, hoe beter ze rekening met je kunnen houden. Vaak hebben studies ook hun eigen studievereniging. Dit is superhandig, want hiervoor hoef je je dus niet in te schrijven. Je hoort hier automatisch al bij! En ze organiseren vaak uiteenlopende dingen, ook activiteiten die goed te doen zijn met minder energie zoals een filmavond, workshops die je zittend kan doen of een boekenclub.
En dan nog een laatste ding wat mijn sociale leven echt groter heeft gemaakt: de app Bumble. Huh, daten!? Haha, nee dat niet, maar vorig jaar kwam ik erachter dat sommige datingapps ook een vriendschapsmodus hebben. Als je Bumble op de BFF-modus zet, kom je alleen maar mensen tegen die ook op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen. En je komt hier heel verschillende mensen tegen, zoals studenten die nieuw zijn in de stad, mensen die net in Nederland zijn komen wonen etc. Wat ook nog een goeie app is, is Healp. Hier kom je voornamelijk mensen tegen die ook chronisch ziek zijn en ook hierbij kan je aangeven dat je op zoek bent naar vriendschappen.
Studeren met een beperking of chronische ziekte is natuurlijk een stuk lastiger. Maar zo zie je dat je met wat creativiteit en door sommige dingen net iets anders te doen toch heel veel uit je studietijd kan halen! Want het is zo belangrijk dat je naast het studeren ook gewoon een leuke tijd hebt, net als alle andere studenten.
Lola Elst

Leuke volgtips van Lola
JongPIT is een platform voor jongeren met een beperking met informatie over studeren, werken, daten en meer. Ze hebben ook een podcast met ervaringen en tips. Op Instagram is Eva Eikhout heel leuk om te volgen. Zij is geboren met korte armen en benen en deelt van alles over wat ze meemaakt. Ze schreef ook een boek over haar leven.