Je stu­die­tijd, ze zeg­gen altijd dat het de leuk­ste tijd van je leven is. Dat dacht ik ook, maar dat blijkt toch even anders als je chro­nisch ziek bent. Want als alle stu­den­ten om jou heen altijd naar alle les­sen kun­nen gaan, daar­na nog naar werk en dan nog lek­ker uit­gaan en jij bent al hele­maal kapot na een paar uur­tjes les…, dan is dat best lastig.

Ik heb een ener­gie­stof­wis­se­lings­ziek­te, waar­door mijn stof­wis­se­ling veel slech­ter werkt. Ik heb beperk­te ener­gie, gebruik een rol­stoel voor lan­ge­re afstan­den en heb een maag­son­de. Daar­naast heb ik ook een aan­ge­bo­ren hart­af­wij­king. Vol­tijd stu­de­ren lukt hier­door niet, dus spreid ik mijn stu­die. Het is heel erg fijn dat dit kan, ik ben heel blij dat ik op deze manier wel kan stu­de­ren en haal hier ook veel uit. Maar het is soms wel las­tig om je weg te vin­den, te weten waar je moet zijn met vra­gen en aan­slui­ting te vin­den bij medestudenten.

Als eer­ste is het natuur­lijk belang­rijk om te weten waar je moet zijn als je vra­gen hebt of hulp nodig hebt. Hier­voor kan je altijd terecht bij docen­ten, de decaan en je stu­die­loop­baan­be­ge­lei­der. En er is ook altijd een stu­den­ten­psy­cho­loog. Iets wat mij hier­bij tot nu toe heel erg helpt is altijd eer­lijk zijn tegen je docen­ten, decaan, stu­die­ge­no­ten etc. Ik ver­tel sowie­so altijd aan docen­ten wat voor aan­doe­nin­gen ik heb, en wat ik hier­door wel en niet kan. Dit voelt mis­schien con­fron­te­rend, maar het gaat je echt hel­pen. Ik stuur meest­al van tevo­ren even een mail­tje naar de docen­ten waar ik veel les­sen van zal heb­ben, waar­in ik kort uit­leg wat ik heb en waar­om ik mijn stu­die spreid. Soms spre­ken we elkaar ook nog even wat uit­ge­brei­der via Teams als dat nodig is.

“Schrik niet als studiegenoten vragen hebben over je beperking, dit bedoelen ze vaak juist goed. En hoe meer ze weten, hoe beter ze rekening met je kunnen houden.”

Dan het soci­a­le aspect van stu­de­ren, dit is tuur­lijk vaak het leuk­ste😉. Maar als je chro­nisch ziek bent, niet bij alle les­sen kan zijn en niet altijd kan mee­doen, kan dit een stuk inge­wik­kel­der zijn. Ik strug­gle hier ook zeker heel erg mee, en het is vaak zoe­ken hoe je wel leuk soci­aal mee kan doen. Toch vind ik vaak wel weer een manier, ook al kost het soms effe wat meer tijd en ener­gie… Bij­voor­beeld door te zoe­ken naar extra acti­vi­tei­ten van­uit stu­die, even een praat­je te maken met men­sen en gewoon soms ande­ren te appen van stu­die zodat je con­tact houdt met elkaar. Schrik ook niet als stu­die­ge­no­ten vra­gen heb­ben over je beper­king, dit bedoe­len ze vaak juist goed en ze zijn dan juist geïn­te­res­seerd. En hoe meer ze weten, hoe beter ze reke­ning met je kun­nen hou­den. Vaak heb­ben stu­dies ook hun eigen stu­die­ver­e­ni­ging. Dit is super­han­dig, want hier­voor hoef je je dus niet in te schrij­ven. Je hoort hier auto­ma­tisch al bij! En ze orga­ni­se­ren vaak uit­een­lo­pen­de din­gen, ook acti­vi­tei­ten die goed te doen zijn met min­der ener­gie zoals een film­avond, work­shops die je zit­tend kan doen of een boekenclub.

En dan nog een laat­ste ding wat mijn soci­a­le leven echt gro­ter heeft gemaakt: de app Bum­ble. Huh, daten!? Haha, nee dat niet, maar vorig jaar kwam ik erach­ter dat som­mi­ge datingapps ook een vriend­schaps­mo­dus heb­ben. Als je Bum­ble op de BFF-modus zet, kom je alleen maar men­sen tegen die ook op zoek zijn naar nieu­we vriend­schap­pen. En je komt hier heel ver­schil­len­de men­sen tegen, zoals stu­den­ten die nieuw zijn in de stad, men­sen die net in Neder­land zijn komen wonen etc. Wat ook nog een goeie app is, is Healp. Hier kom je voor­na­me­lijk men­sen tegen die ook chro­nisch ziek zijn en ook hier­bij kan je aan­ge­ven dat je op zoek bent naar vriendschappen.

Stu­de­ren met een beper­king of chro­ni­sche ziek­te is natuur­lijk een stuk las­ti­ger. Maar zo zie je dat je met wat cre­a­ti­vi­teit en door som­mi­ge din­gen net iets anders te doen toch heel veel uit je stu­die­tijd kan halen! Want het is zo belang­rijk dat je naast het stu­de­ren ook gewoon een leu­ke tijd hebt, net als alle ande­re studenten.

Lola Elst

Leuke volgtips van Lola

Jong­PIT is een plat­form voor jon­ge­ren met een beper­king met infor­ma­tie over stu­de­ren, wer­ken, daten en meer. Ze heb­ben ook een pod­cast met erva­rin­gen en tips. Op Inst­agram is Eva Eik­hout heel leuk om te vol­gen. Zij is gebo­ren met kor­te armen en benen en deelt van alles over wat ze mee­maakt. Ze schreef ook een boek over haar leven.