#mijnlevenblogt

Actie is een middel geen doel

Als mens met migraine is het voor mij de uitdaging om telkens weer de balans te zoeken tussen werk en ontspanning. Doe ik dat niet dan heb ik geheid meer last van mijn hoofd. Begin vorig jaar was het druk, de balans was zoek en ik was toe aan meer ontspanning. Ook wilde ik creatief bezig zijn. Tekenen leek mij ideaal hiervoor.

Dus, geheel in lijn met onze eigen online mini-coaching ‘stap in je leven 2.0’, maakte ik een concreet actieplan en besloot in de ochtenden na het ontbijt 10 minuten te gaan tekenen. Ik schafte mooie tekenspullen aan en bedacht wat mij zou kunnen helpen om mijn plan echt uit te voeren, ook als het lastig wordt. Klaar voor de start dus.

Ik ging tekenen.

Al vrij gauw kwam ik erachter dat de ochtenden voor mij niet werken. Ik ben dan op mijn best en wil die tijd optimaal gebruiken voor ‘nuttige’ dingen. Voor mezelf tekenen past daar niet in. Dus, ik stelde mijn plan bij en verschoof het tekenen naar de avonden. Dan hang ik vaak op de bank en dat kan ook met een tekenblok op schoot.
Helaas, ook dit bleek nadelen te hebben. Ik merkte dat het op de bank tekenen wel ontspannend is, maar creatief ben ik niet. Het wordt een soort bezigheidstherapie en daar geniet ik toch minder van.

Het tekenen verslofte.

Tot ik op een dag op internet ‘struikel’ over een cursus illustreren. Dit triggert een idee dat ik eerder had: ik kan ook op zoek gaan naar een tekenclubje. Zou ik daar meer genieten en ook ontspannen?
Dus, sinds enige tijd stap ik – als de lockdown het toelaat- dinsdagochtend op de fiets naar Soest en maak daar samen met zoń acht vrouwen en een man tekeningen. De docent laat inspirerende voorbeelden zien, leert me technieken en daagt mij uit. Het stimuleert me om te zien wat anderen maken. Ik geniet en ontspan!

En waarom ik dit vertel? Ons initiatief Mijn Leven 2.0 wil mensen met een ziekte of fysieke beperking ondersteunen bij het realiseren van een prettig leven. Hiervoor is actie nodig. Uit onderzoek weten we dat een actieplan daarbij helpt. Maar mijn tekenervaring leerde me meer. Een actie alleen is niet genoeg. Het is belangrijk dat je steeds blijft checken of de actie die je hebt gedaan je leven ook echt leuker maakt. De actie is immers slechts een middel om iets te realiseren waar jij blij van wordt. En dat is en blijft een kwestie van proberen, ervaren en vooral ook evalueren.

Mia Willems

PS. Wil je weten hoe je een actieplan maakt dat je ook echt uitvoert? Of hoe je checkt of je actie echt bijdraagt aan een prettiger leven? Bekijk onze online mini-coaching of spreek een inspiratiesessie af.