Het ervaringsinzicht van Esther

Anderen helpen je graag, maar ze moeten wel weten hoe

Esther (45 jaar) uit Soest heeft sinds haar 17e progressief gehoorverlies. Esther is iemand die niet snel opgeeft en steeds naar nieuwe manieren zoekt om haar leven zo volledig mogelijk te blijven leven ondanks haar gehoorverlies. Daarbij doet zij vele inzichten op, die ze graag deelt met anderen die leven met een ziekte of beperking. Over vijf inzichten van Esther maakten we een filmpje – over vriendschap, openheid, fietsen, fit zijn en keuzes maken.

1. Vriendschap op een manier die wérkt

In grote groepen heeft Esther moeite om anderen te verstaan maar zij vindt verbondenheid met haar vriendinnen wel heel belangrijk. In dit filmpje zie je hoe Esther en haar vriendinnen dit oplossen.

TIP Lees meer over het richtingsmicrofoontje

 

2. Wees open over je beperking

Esther vertelt in dit filmpje over haar werk als hoorcoach bij Hooridee. Wat zij zo mooi vindt aan dit werk: “Ik kan mijn eigen gehoorbeperking omzetten naar iets heel moois.”

TIP Vraag advies van een ervaringsdeskundige

* Esther is coach bij Hooridee. De coaches van Hooridee geven advies en coaching over leven en werken met gehoorverlies aan slechthorenden, hun partners, collega’s en andere betrokkenen in heel Nederland.

* Esther is ook coach bij onze mini-coaching Stap in Mijn leven 2.0. Ze gaat graag met je in gesprek over wat jouw leven met een ziekte of beperking prettig kan maken.

 

3. Soms hebben kleine dingen een groot effect

Esther: “Ik vind het heerlijk om alles op de fiets te doen hier in het dorp, maar fietsen is best lastig, want mijn hoortoestel versterkt alle geluiden even hard." Bekijk in het filmpje hoe Esther dit oplost.

TIP De Stichting Hoormij zette nog een aantal fietstips op een rij

 

4. Begin met kleine stapjes

Esther houdt van sporten in de natuur en vindt het belangrijk om fit te zijn. In dit filmpje zie je hoe Esther sport bij sport4balance: “Ik moest wel een drempel over om in een groep te gaan sporten, want ik mis veel van het geklets.”

TIP: Ben je op zoek naar een sport? Kijk ook eens op Uniek Sporten.

 

5. Keuzes die bij je mogelijkheden passen

Esther wil in principe onbeperkt denken, maar wel realistisch blijven. Bekijk in dit filmpje wat dat betekende voor haar studie en werk.

TIP: Heb jij een fysieke of zintuigelijke beperking en wil je ondersteuning bij studie of werk? Misschien kan Incluvisie iets voor je betekenen.