Het ervaringsinzicht van Geert

Verander je mindset en je hele leven verandert

Geert (55 jaar) uit Zeist leeft al 15 jaar met de ziekte van Lyme, met als belangrijkste gevolgen vermoeidheid, spierzwakte en geheugenproblemen. Toch geeft hij aan dat hij nu een heel fijn leven heeft, veel fijner dan voor hij ziek werd. De ziekte daagde hem uit zijn mindset rigoureus te veranderen, met grote gevolgen.

Hoe kwam je tot het inzicht dat je je mindset moet veranderen?

Geert:

“5 jaar geleden was ik somber, op het depressieve af. Ik was langdurig arbeidsongeschikt, gescheiden en altijd zo moe… Op een dag las ik in een boek – ik weet niet eens meer welk boek – deze zin: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. En het was of ineens mijn ogen opengingen. Als je je richt op het negatieve, dan zal dat groeien; de somberheid was mijn perspectief op het leven gaan bepalen. Ik realiseerde me plotseling dat ik nog zoveel goeds in mijn leven had: een fijn huis, vrienden, elke dag te eten en een warme douche. Ik had eigenlijk zoveel om dankbaar voor te zijn. In no time veranderde mijn mindset en daarmee mijn hele leven. Zo werd mijn ziekte een wake up call.”

Wat veranderde er door dit inzicht?

“Ik kwam letterlijk en figuurlijk mijn bed uit. Ik begon met kleine wandelingen in de natuur. Waar ik voorheen liep te denken hoe jammer het was dat ik niet meer zo ver kon lopen als vroeger, ging ik nu om me heen kijken en genoot ik van het wonder van de natuur. Ik ging mijn vrienden weer opzoeken, die ik uit schaamte uit de weg was gegaan. Ik voelde me een loser omdat ik zo weinig deed en dacht dat ik daardoor ook weinig te vertellen had. Ik ging in gesprek met mezelf: ‘Geert, stóp met die negatieve gedachten, je bent toch ook een mens en ieder mens heeft kwaliteiten en mag er zijn’. Ik begon meer in mogelijkheden te denken, in wat ik nog wél kon. Ik vind wandelen leuk en ik vind kletsen leuk, dus ik bood mij aan als wandelvrijwilliger bij een verzorgingshuis in de buurt, de beste stap die ik in jaren gezet heb! Ik genoot van het wandelen en de mooie gesprekken en het gaf mij een goed gevoel dat ik niet meer alleen voor mezelf leefde.

Dagelijks oefenen
Ik ging me verdiepen in de positieve psychologie en spiritualiteit door veel te lezen. Vroeger, toen ik nog werkte als organisatieadviseur, was ik perfectionistisch en altijd streng voor mezelf. Maar nu leerde ik iets anders: elke keer dat die ‘innerlijke criticus’ aan het woord is, kan je ook een andere keuze maken en kiezen voor een stem die ‘spreekt’ met compassie en vriendelijkheid. Door dit bewust te doen en dagelijks te oefenen is het nu een automatisme geworden. Ik heb geleerd meer van mezelf te houden en ik ben daardoor zó veranderd! Hoe je in het leven staat bepaalt niet alleen hoe je je leven beleeft, maar ook hoe je de dingen dóet. Ik ga bijvoorbeeld anders om met mijn vermoeidheid. Ik beweeg meer en ik weet beter waar ik energie van krijg. Ik ben een coachingsopleiding gaan doen en heb een cursus vitaliteit ontwikkeld. En nu ben ik bezig mijn eigen coachingspraktijk op te zetten. Ik leef veel bewuster en meer in het hier en nu en daardoor kòst alles ook minder energie. Ik merk dan ook dat ik daadwerkelijk meer energie heb: 2 jaar geleden sliep ik nog 11 uur per nacht en dan ook nog ’s middags. Nu heb ik voldoende aan 9 uur en hoef ik overdag niet meer te slapen.

Hart
Een belangrijk gevolg van mijn verandering is voor mij de innerlijke rust die ik nu ervaar, mede dankzij het toepassen van het gedachtegoed van Eckhart Tolle. Ik maak me geen zorgen meer over dingen waar ik niks aan kan doen. Ik weet dat ik het wel aan zal kunnen, wat er ook op mijn pad komt. En door het omgaan met de tegenslagen in mijn eigen leven, heb ik ook meer begrip gekregen voor anderen, waardoor ik nu veel fijnere contacten heb. Mijn hart staat meer open en dat voelt heel fijn. Ik geniet van iedere dag.”

Steun bij je leven 2.0

Geert heeft een grote verandering bij zichzelf kunnen realiseren. Inspirerende boeken hebben hem daarbij geholpen en dan met name het boek ‘Dit is jouw leven’. Dit boek beschrijft inzichten uit de positieve psychologie in heldere taal, waarbij de theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen die je gelijk zelf kunt uitvoeren.