Marieke (30 jaar) uit Vleuten heeft ALS en vraagt zich af hoe anderen hier mee omgaan. Wij legden haar dilemma voor aan een aantal mensen.
Kracht in plaats van zwakte
Tessa: ‘Dit dilemma, hulp vragen, is ook een rode draad in mijn dwarslaesieleven. Mijn motto is altijd: mijn geluk zit in mijn zelfstandigheid. Maar eerlijk is eerlijk, soms moet ik wel om hulp te vragen. Juist door dit wel te doen houd ik meer energie over voor mezelf en dit is broodnodig. Als je durft toe te geven dat je niet alles zelf kunt, zorg je dus een stuk beter voor jezelf en groei je als mens. Je bewaakt jouw grenzen en schakelt iemand in om je te helpen als dat nodig is. Het is dus een kracht om hulp te vragen en geen zwakte. Waarom vinden we het zo moeilijk om hulp te vragen? We willen niet afhankelijk zijn. We zijn geneigd om alles zelf op te lossen. We willen niemand belasten met onze problemen. Maar niets is minder waar. Misschien heb je iets aan deze tips:
- Bedenk dat anderen het vaak prettig vinden om iets voor je te kunnen doen.
- Hoe zou jij het zelf vinden als iemand anders jou niet om hulp vraagt om jou te ontzien?
- Je laten helpen betekent niet dat je de regie uit handen moet geven, juist integendeel.
- Geef af en toe ook iets terug, dat houdt de boel in balans.
Tessa (53 jaar) uit Amersfoort heeft een dwarslaesie. Lees ook Tessa’s ervaringsinzicht.
Nee zeggen mag
Geert: ‘Ik snap wat je schrijft. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik zelf niet veel hulp nodig heb, maar ik ben (tegenwoordig) wel vrij makkelijk in hulp vragen, omdat ik ben gaan beseffen dat hulp vragen geen zwakte is. En ik besef ook dat we er nooit alleen voor staan. Bovendien kan de ander altijd nee zeggen als het niet uitkomt. Dat zeg ik er ook maar expliciet bij. Goed voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen is voor iedereen belangrijk, en des te meer als je een lichamelijke beperking hebt. Daarbij: als je trouw bent aan jezelf, ben je ook trouw aan de ander (ook al vindt het ego van de ander dat in eerste instantie misschien niet zo leuk). Vraag hulp als je die nodig hebt. En schakel hiervoor ook vrijwilligers in, dan worden je vrienden ontlast. Vrijwilligers zijn er genoeg, onder andere bij Meander Omnium Zeist, Handjehelpen, Humanitas en HipHelpt, en via de buurtapp Nextdoor. Dat is mijn advies. Veel succes en sterkte!’
Geert (59 jaar) uit Zeist leeft al 18 jaar met de gevolgen van de ziekte van Lyme. Geert geeft als ervaringsdeskundige inspiratiesessies voor Mijn Leven 2.0. Lees ook Geerts eigen verhaal.
NIVEA
Het is lastig om hulp te vragen wanneer je ziet dat de ander het moeilijk heeft. Toch blijft het belangrijk dat je niet voor de ander gaat denken en zelf alvast invult dat jouw vraag een te grote belasting is. Hiermee kun je namelijk ook iemand kwetsen. Je ontneemt hem of haar namelijk de mogelijkheid van het maken van een eigen keuze. Je neemt de ander de verantwoordelijkheid voor de keuze uit handen. In feite onderschat je daarmee de mogelijkheden van de ander om zelf een goede afweging te maken of hij of zij wel of niet iets voor jou wil doen.
Aardig en neutraal je vraag stellen helpt. Met andere woorden: vragen om hulp mag altijd, maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat het antwoord zowel ‘ja’ als ‘nee’ kan zijn. Het expliciet benoemen van de optie ‘nee’ kan daarbij heel helpend zijn. Je kunt daarna bijvoorbeeld bespreken hoe of wanneer de hulp wél geboden kan worden.
Het ezelsbruggetje NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) kan helpen om jezelf er steeds weer aan te herinneren om niet te denken voor een ander maar gewoon aardig en vrijblijvend hulp te vragen.
Carin (56 jaar) uit Zeist is GZ-psycholoog en één van de initiatiefnemers van Mijn Leven 2.0.
Deel jouw ervaringen
Heb je een dilemma, vraag of probleem en ben je benieuwd hoe anderen hiermee (zouden) omgaan? Mail je vraag in maximaal 200 woorden naar info@mijnleventweepuntnul.nl