Mijn dilemma:

Door mijn ziekte is mijn energie beperkt en ik merk dat al mijn energie opgaat aan dingen die ‘moeten', zoals naar de dokter en de fysiotherapeut gaan, het regelen van hulpmiddelen en het doen van boodschappen. Allemaal nuttig en noodzakelijk, maar niet echt leuk. Hebben jullie tips hoe ik het leven toch ook leuk kan houden?

Hoe zou jij reageren? Mijn Leven 2.0 legde dit dilemma voor aan een aantal mensen met een fysieke beperking. Ze vertellen wat zij zouden doen:

Ik plan ook de leuke dingen in

“Ik bekijk het leven per dag en mijn motto is Carpe Diem, oftewel pluk de dag. Wanneer ik me goed voel en ik genoeg energie heb, plan ik naast de verplichte moetjes (boodschappen, ziekenhuis, fysio en allerlei regelzaken met betrekking tot mijn handicap) ook leuke dingen in.
Ik maak daarbij verschil tussen goede en slechte dagen. Het voornaamste is dat ik goed luister naar mijn lijf en niet over mijn grenzen heen ga. Dus wanneer het even niet gaat, dan plan ik een uurtje slaap in, zodat ik daarna weer genoeg energie heb.
Op goede dagen ga ik graag naar het bos met mijn handbike, hondenkar en hond. Ik woon vlak bij het Randenbroekerbos, een prachtig natuurgebied in Amersfoort,  waar zowel mijn hond als ik vreselijk van genieten.
Wanneer het mooi weer is, ga ik ook graag naar de stad om lekker op een terras te genieten van een hapje en drankje en goed gezelschap. Op minder goede dagen plan ik leuke dingen in die mij minder energie kosten, zoals het luisteren naar mooie muziek, het lezen van een mooi boek, Netflixen of internetten.”

- Tessa (51 Jaar) uit Amersfoort, heeft een dwarslaesie

Elke dag een moet-ding én iets leuks

Ook ik heb zeer beperkte energie. Mijn manier om daar mee om te gaan is om elke dag een moet-ding te doen en daarnaast iets wat ik leuk vind. Kortom, het nuttige met het aangename afwisselen werkt voor mij. In de morgen doe ik de moet-ik-doen-dingen en in de middag dan iets als een boek luisteren, film kijken, bezoek ontvangen of naar buiten gaan. In de avond probeer ik hetzelfde te doen. Ik doe iets prettigs, zoals een boek luisteren, en iets dat moet, zoals rekeningen betalen. En, ik ga vroeg naar bed anders “loop” ik de volgende dag op mijn tandvlees (grijns).
Daarnaast slik ik regelmatig pijnstillers om toch iets leuks te kunnen doen ook al kost dat veel energie.
En een tip: niet steeds naar dokters en zo gaan. Vraag hen, zoveel mogelijk, om een telefonisch consult.

- Henya (68 jaar) uit Amersfoort. zit in een rolstoel

Je hoeft niet alles zelf te doen

“Het is heel herkenbaar dat al je energie opgaat aan dingen die moeten, terwijl je juist zou willen dat je je energie kunt besteden aan dingen die je leuk vindt of waar je zelfs wat energie van krijgt, of in ieder geval een tevreden of gelukkig gevoel.
Probeer zo praktisch mogelijk te denken. Boodschappen hoef je bijvoorbeeld niet zelf te doen. Je kunt ze laten bezorgen of je kunt, als het er niet zo veel zijn, iemand anders (vriend, buurvrouw, vrijwilliger) vragen of die de boodschappen voor je mee wil nemen.
Door zoveel mogelijk dingen uit te besteden - ja, dat is vaak wel een dingetje… - houd je meer energie over voor leuke dingen.
Kijk ook eens wat de beste tijd op de dag is voor jou en houdt daar rekening mee bij het plannen. En plan dan niet alleen de dingen die moeten, maar wissel af met leuke dingen. Het helpt ook om alles wat moet te verdelen over de week en dan elke dag ook tijd voor leuke dingen in te plannen. Bewust iets leuks plannen is een cadeautje aan jezelf en geeft je een goed gevoel. Zo houd je het beter vol.”

- Anke (56 jaar) uit Zeist, heeft verschillende chronische ziekten waaronder astma en fibromyalgie. Ook heeft ze een praktijk in Zeist waar zij cliënten met een chronische ziekte begeleid. Bekijk haar profiel.