#mijnlevenblogt

Mia Willems
Werken aan mijn stress geeft mij grip

“Veel stress of een ongezonde leefstijl hebben niets met migraine te maken. En de ’goedbedoelde’ adviezen om het eens wat rustiger aan te doen? Allemaal nonsens.” Ik lees dit in een artikel waarin een neuroloog benadrukt dat migraine een erfelijke ziekte van de hersenen is. Ik twijfel: vind ik het fijn of juist niet dat deze arts zegt dat stress en leefstijl geen invloed hebben?

Ik ervaar, als mens met migraine, een soort spagaat. Enerzijds ben ik blij dat deze arts benadrukt dat migraine een lichamelijke ziekte is. Dat geeft me het gevoel dat het dus niet aan mij ligt dat ik keer op keer voor pampus lig. Het is immers niet mijn schuld dat mijn hersenen niet goed functioneren. Ik kan daar niks aan doen, en ik hoef dus ook niet eindeloos te zoeken naar een oplossing in mezelf of in de manier waarop ik leef.
Maar wat hij zegt ergert me ook, want het neemt me iets af, namelijk een mogelijkheid om zelf iets te doen om me beter te voelen. Bovendien strookt het niet met mijn eigen ervaring. Ik krijg na een stressvolle, drukke periode wel degelijk meer migraine. En als ik in een betere conditie ben, goed eet en op tijd ga slapen, dan gaat het ook echt beter met mij én mijn hoofd.

Alleen al het idee dat als ik een slechte periode heb, ik wel kan proberen weer grip te krijgen, vind ik fijn. Ik kan naar de dokter gaan en samen zoeken naar een passende behandeling, maar ik kan ook zelf werken aan mijn balans en belastbaarheid. Door te doen wat goed voor me is, te letten op wat ik eet, regelmatig te sporten en te ontspannen.

Nu ik er langer over nadenk: Voor mij doet het er niet toe of migraine strikt een lichamelijk oorzaak heeft. Ook niet of er voor mensen met migraine is aangetoond dat stress of ongezonde leefstijl een negatief effect heeft. Het kan ook best allebei waar zijn. In mijn geval ervaar ik dat migraine een erfelijke hersenaandoening is waar mijn leefstijl wel degelijk invloed op heeft (onderzoek met N=1 ;-). Wanneer ik goed voor mezelf zorg, kan ik de migraine beter verdragen en heb ik gewoonweg minder last.
Mijn leefstijl is niet de oorzaak van mijn migraine en ik kan het er ook niet mee genezen, maar de manier waarop ik leef kan mij wel helpen een fijner leven te hebben. Alleen al die overtuiging geeft mij het idee dat ik enigszins regie heb en niet compleet ben overgeleverd aan het lot. En dát, heeft zeker een duidelijk positief effect op hoe prettig mijn leven is!

Mia Willems

PS. Dat het belangrijk is om uit te gaan van je wat je zelf voelt en ervaart, horen we vaker terug van mensen die we bij Mijn Leven 2.0 interviewen. Lees bijvoorbeeld hier het mooie verhaal van Merel met als titel 'ik moet mijn lijf en klachten serieus nemen'.