Eelke op de sofa, deel 1

Verandering is nooit gemakkelijk maar het kan!

Redacteur Eelke Kelderman zoekt coaches en psychologen uit de support-zoeker op in hun praktijk. Deze keer Jolanda Vaatstra. Zij is psychosomatisch fysiotherapeut en heeft 18 jaar ervaring bij revalidatiecentrum De Hoogstraat. Vanaf 2018 werkt ze vanuit haar eigen praktijk aan huis in de polders bij Lexmond.

Een smal dijkweggetje leidt mij naar het zwarthouten huis van de therapeute. Jolanda komt mij verwelkomen. Het is een koude januaridag, dus maar gelijk naar binnen. Handbewogen rolstoelers zijn er genoeg binnen geweest, maar de praktijkruimte is met een elektrische rolstoel lastiger bereikbaar. Daarom schuif ik aan tafel in de gezellige keuken, waar ook hond Boes een plekje bij de verwarming heeft gevonden.

Wat doet een psychosomatisch fysiotherapeut?

Jolanda: “Ik ben fysiotherapeut en ben me gaan verdiepen in hoe leefwijze - en de beleving daarvan - in relatie staat tot lichamelijke klachten. Mensen die bij mij aankloppen hebben veelal langdurige vermoeidheidsklachten en/of aanhoudende pijn. Kom je bij mij , dan praten we veel, maar doen we nog meer. Bijvoorbeeld mindfulness- en ademhalingsoefeningen. Als het kan gaan we naar buiten. Door bewust te ervaren, leer je sneller. Ook gebruik ik de ACT-methode (Acceptance and Commitment Therapy), die gaat over het aanvaarden van je situatie en weer ruimte en commitment voelen om te doen wat je wilt. Door je psychische veerkracht te vergroten, nemen lichamelijke klachten af.”

Wat gebeurt er op de sofa?

Om echt een gevoel te krijgen van de werkwijze van Jolanda breng ik een eigen probleem in, dat ik kort samenvat als: moeite om een ontspannen houding te vinden. Ik twijfel of de pijn in mijn nek een gevolg of een oorzaak daarvan is. Jolanda vraagt direct hoe ik er nu bij zit. Ik zit tegen de tafel geleund en moet een draai met mijn nek maken om Jolanda aan te kijken. Ik hoor later op mijn dictafoon terug dat ik mijn rolstoel aanzet en draai. “Ja, dat is beter,” zeg ik. Jolanda: “Ik pluis het nog even verder uit. Ben je je de hele dag bewust van de spanning in je lichaam?” Jolanda vraagt door: "Hoe is de relatie met je lijf? Zorg je er goed voor? Wat heb je al geprobeerd om te ontspannen? Wat is de reden dat je ondanks pijn doorgaat?"

Ik hoor mezelf vertellen over een Mindfulness-app, een zenmeditatie op vakantie, de nieuwe rugleuning in mijn rolstoel en een ergotherapeut die mij aanraadde om tijdens mijn werk elke de twintig minuten pauze te houden. “Het helpt niet snel genoeg, of ik ben te druk om het vol te houden”, antwoord ik, als Jolanda naar de resultaten vraagt. “Zijn mijn klachten dan niet erg genoeg, als ik alles zo snel opgeef?”, vraag ik meer aan mijzelf dan aan de therapeute. Jolanda: “Of je vindt je werk en alles uit het leven halen belangrijker. Als je nu bij mij door zou gaan, zou ik de voor- en nadelen van pauze-houden met je inventariseren, op de korte- en lange termijn. Zo krijg je meer inzicht in je motivatie om iets wel of niet te doen. Want waarom zou je iets doen als het vooral gedoe oplevert?"

Jolanda vertelt verder: “ 'Meer pauzes houden' is heel abstract. Wat doe je tijdens de pauze, en hoe lang? Ben je ook echt ontspannen tijdens de pauze? Neem nou meditatie: in het begin kan pijn en ongemak daardoor juist meer opvallen. Volhouden is dan lastig, maar als je weet dat het beter zal worden… Hetzelfde geldt bij aanhoudende pijn: het helpt wanneer je begrijpt dat pijn het zenuwsysteem fysiek verandert en dat het brein daardoor soms geprikkeld blijft.“

Kan de behandeling het leven prettiger maken?

"Mensen hebben vaak al langdurig fysieke klachten en zijn al door meerdere behandelaars gezien als ze bij mij komen. Dan zoek ik vooral, net zoals ik bij jou deed, naar ‘zorgt iemand goed voor zichzelf en zijn lichaam?’ "
In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen overspoeld zijn geraakt en het zicht kwijt zijn op waar ze hun bed voor uit willen komen. Als je langdurig beperkingen hebt, kan je leven in de parkeerstand komen te staan. Verlies van werk, hobby’s en sociale contacten, maar ook frustratie en weerstand beïnvloeden je leven vaak negatief. Uiteindelijk gaat het erom dat je het leven kan leiden dat je wil. Dat betekent ook dat je kunt verdragen wat moeilijk, lastig of pijnlijk is. Dat je grenzen kunt stellen, maar ze ook kunt opzoeken. Verandering is nooit makkelijk, maar het kan!”

De dagen na mijn bezoek hoor ik zo nu en dan een stemmetje in mijn hoofd: ‘of je vindt je werk en alles uit het leven halen belangrijker…?’ Belangrijker dan wat eigenlijk, vraag ik mijzelf af...

Tekst en illustraties: Eelke Kelderman

Steun bij je leven 2.0

Je vindt Jolanda Vaatstra in de support-zoeker. Als je naar Jolanda toe zou willen, vraag haar dan of haar praktijk voor jou voldoende toegankelijk is. Telefonisch of online contact kan ook. Vergoeding valt onder de fysiotherapieregeling. Lees ook onze tips voor het kiezen van een hulpverlener.